Плюсовете и минусите на LED осветлението

LED Saves You MoneyLED е най-модерният и разумен вариант на осветление днес, при който се прави икономия на електроенергия и горива, а това е от голямо значение за опазването на околната среда. В последните няколко години диодните осветителни тела белязаха значителен напредък в качеството и в цената си.

Какво ЛЕД осветление да изберем

Изборът е между LED ленти, прожектори, лунички и крушки като в момента те се предлагат на пазара с 2 до 3 години гаранция и на двойно по-ниски цени в сравнение с  предишни години.

LED осветлението е модерно, лесно за монтаж и с дълготрайна употреба. То се предлагат с няколко различни степени на влагозащита, като могат да бъдат използват както в интериора, така и в екстериора.

Доказано е, че ако дадено домакинство премине изцяло към LED осветление, то това ще намали сметката за използвана електроенергия от 8 до 10 пъти. Освен този очевиден плюс с намалението на потребеното електричество.

LED осветлението има и много други предимства

Нека изброим част от тях:

  • Изключително ниско потребление на електроенергия и до 80% икономия на използваната електроенергия, ако се закупят LED крушки със средна мощност – 1-7 вата;

  • Бързи за намиране и закупуване, лесен монтаж, който може да се извърши от човек, който не е техник или електро специалист;

  • Лампата започва да свети от първия момент, което не се случва при газоразрядните лампи, тъй като липсва период на загряване;

  • Качество и яркост на светлинният поток, които остават непроменени с времето.

  • Безопасни продукти с нисък рисков показател;

  • Гаранцията на LED продуктите е 2 години, като реално те имат живот около 5 години.

  • По сертификат LED лампите са с 25 000 часа срок на работа;

  • Липса на инфрачервено и ултра виолетово лъчение;

  • В противовес на познатите ни от миналото нажежаеми крушки, модерните LED крушки щадят околната среда. Това води до намаляване на използваната електроенергия и на вредните емисии, както и до опазване на озоновия слой.

Като основен и единствен минус при използването на LED осветлението се приема цената. Въпреки това трябва да се отбележи, че днес тези продуктите се продават на двойно по-ниски цени в сравнение с тези от преди няколко години. Очакванията са този единствен минус скоро да бъде превъзмогнат, LED продуктите да бъдат предлагани на по-достъпни цени и да намерят своето място в повече домакинства.

Големият брой предимства, които LED технологията предлага, са високо оценени от потребителите. В днешно време използването на светодиодни продукти за осветление е масова практика в редица страни по света, като заема и голям дял в България.

1 thoughts on “Плюсовете и минусите на LED осветлението

  1. […] с всички тези плюсове, голям брой потребители засега отбягват […]

Вашият коментар